Bli en mer flexibel och avslappnad individ med yoga

Cajsa Gudrun

Har du gått i tankarna att förbättra din hälsa genom träning, men samtidigt vill göra något som är bra för själen? I så fall är yoga helt klart något som kan passa dig och dina träningsbehov. Denna träningsform förekommer i många olika varianter, och kan göras antingen i grupp eller ensam i hemmet. Du kan dessutom ta med dig din yogautrustning till skogen, eller till stranden, och träna i en härlig omgivning. Det är en av de många fördelarna med att välja just yoga som träningsaktivitet, eftersom de kräver väldigt lite utrustning. Men, du måste ha några få saker, så låt oss berätta vilka.

Du behöver en yoga matta

Yoga är en träningsform där du endast använder kroppen som verktyg. Dess främsta syfte är att bygga upp en hållbar kropp med god flexibilitet. Just flexibilitet är något som många andra träningsformer inte värdesätter, utan istället koncentrare de sig på råstyrka och kilometer. Så, i ett avseende är yoga en mer hållbar övning.

Men, yoga utförs i hög utsträckning i diverse poser på marken. Således behöver du ett behagligt underlag så att du inte får ont i knäna, eller skador på händerna. Det är här en bra yogamatta kan göra skillnad. Ett extra tips för dig som vill komma igång med yoga, och träna utomhus, är att köpa en matta som har bra handtag för transport.

Tips för bra yogamatta

När du väljer en bra yogamatta som komplement till ditt utövande, är det några saker du behöver tänka på. En bra yogamatta ska inte vara för tjock. Lite drygt fem millimeter är ett bra estimat för tjockleken. Det beror på att den låter dig få en bra kontakt med marken och hålla balansen utan att knäna tar för mycket skada.

Du måste också säkerställa att yogamattan du köper har en halksäker yta. Du vill inte under några omständigheter att ditt underlag ska flytta på sig medan du utför diverse övningar, framför allt inte om du gör mer avancerade rörelser.

Ytterligare ett tips är att köpa en matta som du kan torka av enkelt med en trasa. Eftersom du utför övningar direkt på detta underlag, kommer din matta att bli svettig. Så, du vill ha möjlighet att torka av den utan svårighet.

Träningskläder för yoga

Precis som med alla andra träningsformer, så vill du ha kläder som är anpassade för att träna yoga. Även om syftet med träningsformen är att skapa en funktionell styrka som du kan dra nytta av i vardagen, är träningspasset svettigt. Således bör du investera några kronor i rätt träningskläder. Dessa bör vara anpassade för yviga rörelser, eftersom du kommer att sträcka ut dina lämmar ordentligt under övningens gång. Självklart finns det yogakläder som lämpar sig för män, även om majoriteten av träningskläderna inom denna nisch är utformade för kvinnor.

Komihåg att dricka efter träningspasset

När du tränar och svettas förlorar du både vätska och mineraler. Således är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten innan, under och efter ditt yogapass. Om du beslutar dig för att ta en gruppklass, eller hänga din yogamatta på ryggen och bege dig ut i naturen, behöver du en bra vattenflaska. Om du dessutom vill fylla på med näring efter att du har slutfört ditt träningspass, kan du ta med dig en proteinshake eller dylikt för att snabbt fylla på energiförrådet.

Bonustips: umgås som en yogi

När du börjar träna yoga, kommer du att känna av många fördelar. Givetvis är ett av dessa att du blir bättre tränad, men du kommer dessutom i kontakt med en ny grupp av människor. Här är det ofta fokus på en hållbar livsstil, och kaffekoppen byts ut mot en kanna te. Så, om du vill imponera på dina framtida yogakompisar, kan en stilfull tekanna vara ett bra tillskott i köket.