Möt våren i naturen med rätt vandringsutrustning

Cajsa Gudrun

Allt fler söker sig ut i naturen då andra underhållningstyper inte är tillgängliga. kanske är det löga för dig att möta våren i naturen med riktigt bra utrustning? Även om du inte anser dig vara en friluftsmänniska, så finns det oväntade fördelar som du kan uppleva genom att packa ryggsäcken och bege dig ut i skogen under en ledig dag. Kanske gillar du det så mycket att du beslutar dig för att åka upp till fjällen på en sommarvandring? Oavsett hur ofta du vistas i naturen, så finns det ett antal saker som gör din vistelse utomhus både enklare och roligare.

Skaffa dig ett par vandringskängor

För att dina intryck av den vackra svenska naturen ska bli så bra som möjligt, behöver du investera i ett par robusta skor. Dessa gör att du kan ta dig fram enkelt på diverse stigar och vandringsleder, utan att oroa dig för att ett snedsteg ska leda till en vrickad fot. Det finns både höga och låga vandringskängor att välja mellan. Om du endast vill vandra under sommaren, kan du kanske klara dig med ett par som inte går över ankeln. Men, när du ändå köper skor, så kanske det är bättre om du skaffar ett par höga vandringskängor som du även kan gå i om det är lite sumpigt på hösten. En sak som är säker är att du inte ska hålla tillbaka när du köper skorna, då dessa är signifikanta för en trevlig vistelse i skog och mark.

En ordentlig ryggsäck för matsäcken

När du är ute i naturen har du inte Starbucks eller en snabbmatsrestaurang runt närmsta hörnet. Därmed måste du förbereda dig och ta med vatten, kaffe och matsäck. Därutöver är det i regel bra att ha solkräm och om du är långt från civilisationen, ett förstahjälpen kit. För att du ska kunna transportera alla dessa saker på ett smidigt och ergonomiskt sätt, måste du ha en funktionell ryggsäck. Tänk på att du ska kunna knäppa den runt bröstkorgen, för att bära på rätt sätt och avlasta dina axlar. Om du vill, kan du leta efter en ryggsäck för din vandringstur som har en inbyggd brassestol. Dessa används ofta av jägare, och är således välbeprövade för en dag i den svenska naturen.

Sittunderlag för bekväma pauser

Skulle du inte vilja köpa på dig en ryggsäck som inkluderar en brassestol, finns det självklart alternativ för en bra paus på vandringen. Du bör undvika att sitta direkt på marken, då stenar ofta är kalla, och marken kan vara lite fuktig. Med det i åtanke kan du skaffa ett sittunderlag som du kan förvara i din ryggsäck och ta fram när det är dags för kaffepaus. En stor fördel med denna lösning, är att de är väldigt lätta vilket gör dem enkla att bära på hela dagen.

Förvaring för vätska i olika former under vandringen

Att vara ute i naturen och gå, innebär att du måste ha vätska i packningen. Under en varm dag, kan vattnet lätt bli lite för varmt för att smaka bra. Samtidigt vill du se till att ditt kaffe håller rätt temperatur när du och ditt sällskap ska dela på mackor och bullar. Således måste du ha en bra kaffetermos till ditt kaffe, likväl som för vattnet så att de håller den temperaturen som de hade när du packade förnödenheterna i hemmet. Ett tips är att komplettera med en kopp i aluminium, som inte väger särskilt mycket men som är godare att dricka ur än termoslocket.

Skräpa inte ner i naturen

Att få röra sig fritt i skog och land är ett previlegie som svenskar har, tack vare allemansrätten. Det är svårt för många att föreställa sig hur det är att inte kunna bege sig ut i naturen efter eget bevåg, men så är inte fallet över allt. Men att ha rättigheter innebär också skyldigheter. Det är upp till dig och ditt sällskap att inte skräpa ner när ni njuter av en av Sveriges vackra vandringsleder. Så, se till att ta med en soppåse och plocka upp efter er när det är dags att gå vidare efter fikapausen.