Möt våren med rätt verktyg i trädgården

Cajsa Gudrun

Vinterkylan börjar sakta övergå i behagligare temperaturer, samtidigt som dagarna blir längre och mörka eftermiddagar övergår till långa kvällar. Du kan säkert identifiera dig i känslan av hur fåglarna kvittrar i träden när de kommer tillbaka från sina vintertillhåll, och du känner att vardagen blir lättare. Det är nu dags att spendera dina lediga dagar i trädgården och förbereda den för sommaren. Kanske vill du bara plantera lite blommor för trivselns skull, eller kanske har du för avsikt att göra något produktivt med dina kvadratmeter utomhus? Jordgubbar, tomater och gräslök är bara några exempel på härliga råvaror du kan producera själv. Vi tipsar dig några bra trädgårdsverktyg som gör pysslandet både enklare och roligare.

Investera i en skottkärra för enkel transport

Det är lätt att hoppa in i bilen och svänga ner till din lokala trädgårdsbutik, fylla bagageluckan och ratta hemåt. Plötsligt står du där och inser att det är tungt att bära säckar med jord hela vägen från bilen till den plats i trädgården du har för avsikt att använda som arbetsplats för planteringarna.

Det är i situationer likt dessa du behöver ha en riktigt bra skottkärra att förlita dig på. Med dess hjälp kan du enkelt och smidigt transportera stora mängder jord och gödsel, utan att riskera ett ryggskott. Den är dessutom användbar om du behöver gräva ut för att placera plintar för din perfekta altan. Med andra ord, en bra skottkärra är en grundsten för att ditt trädgårdsarbete ska gå smärtfritt.

Planteringsspaden är din bästa vän

När du planterar måste du säkerställa att frön och rötter hamnar under jorden. Ofta kommer du finna dig i en situation där du måste gräva djupt men på en begränsad yta. Således måste du ha en fungerande planteringsspade. Dessa är smala och långa, och låter dig komma åt på ett bra sätt när du planterar blommor i rabatten.

Men även om planteringsspaden är viktig, så bör du tänka på dina trädgårdsverktyg som ett lag. Och inget lag kan utgöras av endast en spelare. Således måste din planteringsspade få sällskap av andra redskap. Några bra verktyg att inkludera är en morakniv och en ordentlig sekatör. Dessa kan användas för att avlägsna oönskade och döende grenar.

Arbetshandskar skyddar dina händer

Det går inte att arbeta i trädgården utan att bli smutsig och få händerna fulla av jord. Men att få jord under naglarna är inte det främst problemet. Något som du måste vara medveten om när du arbetar i trädgården, framför allt om du till vardags är en kontorsråtta, är att dina händer kommer att få en chock. Så för att skydda dig från blåsor och skavsår, kan du lägga några kronor på riktigt bra trädgårdshandskar. Dessa förekommer både i gummi och i läder, och låter dig arbeta med begränsad risk för skadade händer.

En vattenspridare gör vardagsjobbet åt dig

Efter att du har spenderat din dyrbara fritid med att plantera blommor och grödor i din trädgård, vore det ju trist om växterna dog av vattenbrist. Visserligen brukar vi ju skämtsamt säga att det alltid regnar på midsommar, men det är sällan hela sommaren regnar bort. Således kommer du att behöva vattna dina blommor, något som kan ta mycket tid.

Genom att köpa en vattenspridare, och använda den måttligt, kan du vattna blommorna samtidigt som du tränar eller lagar middag. Med andra ord är vattenspridaren en riktig tidsbesparare, som dessutom kan användas som leksak av dina barn.Vattenspridare förekommer i många olika varianter, och vilken typ som passar dina behov beror lite på hur din trädgård har utformats. Om du är osäker kan du alltid börja med den traditionellt utformade vattenspridaren, som utgör en viktig del i din trädgårdsutrustning.