Råd för dig som vill hålla dig i form genom träning i hemmet

Cajsa Gudrun

Tillhör du gruppen som vill ha drömkroppen men inte har tiden eller energin att gå till gymmet, kanske vill du träna hemma? Genom att omstrukturera din träningsrutin på ett sätt som medför att du inte behöver lämna ditt hem för att träna, ökar du sannolikheten att genomföra ett bra träningspass. Hos Topprabatt hittar du mängder av bra redskap likväl som träningskläder, som du kan använda för att träna hela kroppen på ett effektivt sätt, utan att gå utanför din dörr. Så, låt oss ge dig inspiration till övningar som du kan utföra hemma, som garanterat kommer att öka din puls och ta dig ett steg närmare drömkroppen.

Bestäm vilken typ av träning du vill satsa på

Innan du börjar träna kan du spendera några minuter med att fundera över vilken typ av träningsform du vill utöva. Det finns många alternativ, samtliga med olika huvudfokus. Några träningsformer som du kan utforska är:

  • Yoga med videoinstruktör
  • Ro med maskin
  • Styrketräning med sandsäck

Låt oss ta en närmare titt på vilka typ av redskap du behöver för dessa träningsformer. Vi benämner även de främsta fördelarna med varje träningstyp.

Träna yoga för mental och fysiks uthållighet

Yoga är en träningsform som lämpar sig ypperligt för dig som känner dig stressad i vardagen. Tack vare internet, finns det mängder med gratisresurser att använda för att kick-starta dina yogasessiorer. Du behöver följande utrustning:

  • Yogamatta
  • Bekväma kläder
  • Instruktionsvideo

En yogamatta används för att du inte ska behöva sitta direkt på golvet och utföra övningarna. Således bidrar den till ökad komfort i kombination med dina anpassade träningskläder. Med hjälp av en duktig instruktör, som du kan hitta i överflöd på Youtube, behöver du inte lämna huset för att träna likväl fysisk som mental styrka.

Fördelarna med att träna yoga är att du endast använder din kroppsvikt. Således är det en skonsam träningsform, som förbättrar både din flexibilitet och din muskelstyrka. Ett stort plus är att många utövare anser att dess mindfulness förbättras, så att de blir gladare och mer produktiva.

Ro för en stark kropp och ett kraftfullt hjärta

Att ha en roddmaskin i hemmet är ett bra sätt att kombinera konditionsträning och styrketräning. Rodden ger nämligen utövaren en perfekt möjlighet att träna hjärtmusklerna samtidigt som stora muskelgrupper används. En stor fördel med att träna med hjälp av en roddmaskin är att de aktiverar många muskler samtidigt. Men det är också en så kallat funktionell rörelse, och leder till smidighet i höfterna.

Rodd tränar stora muskler

Rodd ger träning till hela kroppen på ett skonsamt sätt. Det beror på att du inte belastar kroppen med tunga vikter, samtidigt som likväl undre som övre delen av din kropps muskler arbetar. Rörelsen delas in i tre etage.

  1. Isättningsfas
  2. Mellanfas
  3. Avslutningsfas

I den första delen aktiverar utövaren sätesmuskulaturen tillsammans med både fram och baksidan av benen. Samtidigt är ryggen aktiverad i en statisk position. Den andra fasen, mellanfasen, involverar låren samt rumpan, samtidigt som ryggen övergår från en statisk position till en dynamisk rörelse. Avslutningsvis aktiveras överdelen av ryggen samt armarna för att dra roddstången mot bröstkorgen. Således är en roddmaskin ett bra träningsredskap att använda om du föredrar att träna hemma snarare än att besöka gymmet.

Träna funktionellt med en sandsäck

Sandsäcken är ett perfekt redskap för dig som vill inkludera vikter i din träningsrutin. En sandsäck är, likt namnet indikerar, en säck fylld med sand. Denna kan användas för att utföra övningar för likväl isolerade muskelgrupper som funktionella helkroppsövningar. Om du vill bli inspirerad till hur du kan bygga en funktionell och stark kropp med hjälp av detta, ofta underskattade redskap, kan du bege dig till Youtube. Där hittar du mängder med instruktörer som delar med sig av sin kunskap och hjälper dig att träna rätt.